Filolog na święta: Boże Narodzenie w Słowenii

Kontynuujemy naszą świąteczną podróż po Europie. Dziś zapraszamy Was do Słowenii. W kolejnym nagraniu z cyklu „Filolog na święta” mgr Agata Głaz z Katedry Filologii Słowiańskiej UŁ opowiada o tym, jak wygląda Boże Narodzenie właśnie w tym kraju.

Słoweńcy nie mają takiej tradycyjnej kolacji, jak w Polsce, składającej się z 12 potraw. Na każdym stole słoweńskim obowiązkowo znajduje się tzw. potica, tradycyjne ciasto słoweńskie o owalnym kształcie. Jest ono zazwyczaj nadziewane makiem albo orzechami. Poza tym znajdziemy tam również biftek, taki nasz tatar, mięso mielone, dobrze doprawione i tzw. francoską solatę, czyli coś, co przypomina troszkę polską sałatkę warzywną.

– tłumaczy mgr Agata Głaz.

Z naszego nagrania dowiecie się, dlaczego słoweńskie dzieci są wyjątkowymi szczęściarzami, z jakiego powodu drugi dzień świąt jest dla Słoweńców wyjątkowy oraz czego nie jedzą mieszkańcy tego kraju w ostatnim dniu roku. Zapraszamy do oglądania!